ආයුර්වේදයේ නැතුවම බැරි ඖෂධයක් වන නෙල්ලි පැරණි පොතපතෙහි සදහන් වන්නේ "අතැඹුල" යන නාමයෙනි. මේ වනාහි විටමින් සී පදාර්ථය බහුල ලෙස අඩංගු රස පහකින් යුක්ත "පංචරයා " යන නාමය පටබැඳි ගුණවත් පලතුරකි. මෙය ලවණ රසය හැර අන් සියලු රසයන්ගෙන් පරිපූර්න වේ.
නෙල්ලි ශාඛය මීටර් 10 ක් පමණ උසට වැඩේ. සිංහල නාමයෙන් ඇඹුල ලෙස ද දෙමලින් නෙල්ලිකායි ලෙස ද ඉංග්රීසියෙන් Indian Goosbery යන නාමයෙන්ද හදුන්වයි.
නෙල්ලි ශාඛය තෙත් පහත් බිමිවල සුලබව දක්නට ලැබේ. නෙල්ලි ශාඛයේ අමු හා වියලි ගෙඩි, කොළ, පොතු, මල් හා ඇට ද ඖෂධ වශයෙන් ගනී.
නෙල්ලි ඇසට හිතකර, කෙස් වැවීමට උපකාරීවන ඖෂධයකි. හෘදය ශක්තිමත් කරයි, ලේ පිරිසිදු කරයි, කෑම අරුචිය නසයි.
- නෙල්ලි රසකිඳ තම්බා වතුර දිනපතා පානය කිරීමෙන් ලේ ධාත්ව පිරිසිදු කර දාහය නිවා නීරෝගිමත් ශරීරයක් ඇති කරයි.
- මුඛයේ තුවාලවලට නෙල්ලි කොළ තැම්බූ වතුරින් කට සේදීම ගුණය.
- ශරීරගත සුද යාමේ රෝගයට නෙල්ලි පිටි හෝ යුෂ මී පැණි දමා බීම හොදය.
- අර්ශසයට නෙල්ලි, රසකිද එකට අඹරා එම කල්කය එලමෝරු දමා බීම ගුණය.
- වාත රක්තයට නෙල්ලි යුෂය ගිතෙල් සමඟ කාරා බොන්න
- මූත්රා දාහයට නෙල්ලි යුෂයට කහකුඩු දමා බීම හොදය.
- මූත්රා අඩස්සියට නෙල්ලි උණු වතුරින් අඹරා යටි බඩේ ගාන්න.
- නාසයෙන් ලේ යාමට නෙල්ලි ගිතෙලින් බැඳ අඹරා හිසේ ගාන්න.
No comments:
Post a Comment